Достапни линкови

Влада - Не се увезува и не се согорува опасен отпад


Цементарница УСЈЕ во Скопје.

Граѓаните треба да бидат спокојни, имајќи го предвид фактот дека увозот/извозот и транзитот на отпадот е строго контролирана процедура и дека ниту една пратка на отпад не може да помине на граничен премин без соодветна проверка, стои во денешното соопштение од владиниот Сектор за односи со јавноста. Тие реагираат на пишувањата дека се увезува, складира и согорува опасен отпад во државата.

Медиумите пренесуваа пишувања на граѓани на социјалните мрежи, кои обвинуваат дека Цементарница УСЈЕ ги труе скопјани со горење увезен опасен отпад.

Во соопштението се наведува дека употребата на алтернативните горива во УСЈЕ се одвива според пропишаните процедури.

Во соопштението стои дека државата прави редовни, но и вонредни контроли за да види дали се исполнуваат барањата за заштита на животната средина.

XS
SM
MD
LG