Достапни линкови

ОБСЕ со поддршка за регистарот на онлајн медиуми


Претставникот на ОБСЕ за слобода на медиумите, Харлем Дезир.

Претставникот на ОБСЕ за слобода на медиумите, Харлем Дезир изрази поддршка за регистарот за саморегулација на онлајн медиумите во Северна Македонија, промовиран вчера од страна на Советот за етика во медиумите, ЗНМ и Стопанската комора.

„Медиумската саморегулација е корисен механизам и придонесува кон поквалитетно информирање, заштита на уредничката слобода и јакнење на медиумскиот кредибилитет“, изјави Дезир.

Оваа иницијатива ја унапредува саморегулацијата на онлајн медиумите преку барањата тие транспарентно да ги објавуваат изворите на финансирање, да се придржуваат до Кодексот на новинарите и да ги објавуваат одлуките на Советот за етика во медиумите, вели тој.

Регистарот на професионални онлајн медиуми има вкупно 67 членки.

XS
SM
MD
LG