Достапни линкови

ЕК - Приоритет на Собранието треба да биде законот за обвинителство


Собрание на Република Северна Македонија

Собранието во Скопје, според Европската комисијата, се уште може да стори многу од денеска, па до неговото распуштање, со оглед дека има уште многу работи на дневен ред. Комисијата како главен приоритет на Собранието го смета усвојувањето на предлог законот за интеграцијата на СЈО во ОЈО. Предвремените парламентарни избори се планирани за 12 април следната година, а претходно Собранието треба да се распушти на 11 февруари.
Во Европскиот парламент во Стразбур се одржува дводневно заседание на Мешовитиот парламентарен комитет Република Северна Македонија – ЕУ. Европската комисија останува на својата препорака за старт на преговорите за членство на Северна Македонија во Унијата, бидејќи таа ги исполнува условите за тоа, но ваквиот став „не е статичка категорија и не може да се живее на стара слава“, порачаа претставниците на Еврокомисијата.

XS
SM
MD
LG