Достапни линкови

Над 10 проценти од македонските граѓани имаат искуство со поткуп


Илустрација. Банкноти по 1000 денари

Според извештајот на Обединетите нации, во земјава 10,8 отсто од граѓаните биле изложени – директно или преку некој член на нивното семејство на искуство за поткуп на јавен службеник.

Овие податоци денеска ги презентираше здружението на граѓани "Боеми".

Истрaжувањето на ОН покажува дека поткупот во форма на пари претставува речиси половина (45 отсто) од сите форми на мито.

"Речиси една третина од платеното мито (32 отсто), всушност, го нудат самите граѓани, додека во скоро 50 отсто било платено како резултат на барање", соопштија од Здружението „Боеми“.

XS
SM
MD
LG