Достапни линкови

Во Македонија нема персонал за новите медицински хеликоптери


Во земјава нема персонал и опрема за работа за спроведување на најавената медицинска хеликоптерска услуги за граѓаните. Според физибилити студијата на Владата во прво време ќе работат луѓе од странство за извршување на услугите и за обука на локалниот персонал. Според студијата ќе бидат потребни 13 лекари, 13 лица медицински персонал, 5 клинички координатори( кои ќе работат со скратено време) и 3 административни службеници.

Се предвидува после неколку години персоналот да е целосно од земјава, но во студијата на владата се наведува дека за такво нешто ќе бидат потребни 3 или 7 години.

За набавка на еден медицински хеликоптер со опрема за одржување и радио станици потребни се од 10 до 15 милиони евра.

Истражувањата покажале дека еден специјализиран ХЕМС со еден хеликоптер чини околу 4,8 милиони евра годишно во смисла на директни трошоци.

XS
SM
MD
LG