Достапни линкови

Владата одобри еден милион евра за чистење на линданот од ОХИС


Мала и голема депонија со линдан на фабриката ОХИС во Скопје. Извор МЕД.

Владата, на денешната седница, донесе Одлука за одобрување на 60 милиони денари од Буџетот за 2019 година за чистење на индустрискиот токсичен отпад (линдан) во поранешната фабрика ОХИС во Скопје.

Средствата утврдени со оваа одлука ќе бидат уплатени на сметката на Канцеларијата за проектни услуги на Обединетите нации (UNOPS), со која Владата на Северна Македонија и Кралството Норвешка, подготвија план за „Поддршка на Кралството Норвешка и Владата на Северна Македонија за чистење на еколошкото жариште ОХИС“, се наведува во владиното соопштение.

Графика за линдан кај ОХИС
Графика за линдан кај ОХИС
XS
SM
MD
LG