Достапни линкови

Тимоние: Да се стави крај на неказнувањето на политичките елити


Францускиот амбасадор Кристјан Тимоние

Францускиот амбасадор во Скопје, Кристијан Тимоние, денеска изјави дека Франција се уште не одлучила како ќе се изјасни за отпочнување на преговорите на Република Северна Македонија со ЕУ и дека за неа е многу важно владеењето на правото, а одлучувачки ќе биде генералниот пристап за проширувањето на ЕУ кон Западен Балкан.

Тој потенцира дека случајот „Рекет“ треба да се разгледува реално и да се стави крај на неказнувањето на политичката елита и на едната и на друга страна.

„Се разбира дека за датум за преговори ќе бидат земени предвид заслугите на секоја земја индивидуално, меѓутоа постои глобална визија за иднината на Европската унија, а таа претпоставува регионална димензија, која е многу важна во одлучувањето. Заслугите и индивидуалниот прогрес на секоја земја ќе бидат вреднувани одделно, но генералниот пристап за проширувањето на ЕУ кон Западен Балкан ќе биде најважен“, рече Тимоние, во врска со тоа дали Македонија ќе биде разгледувана во пакет со Албанија кога ќе се одлучува за доделување на датум за отпочнување на преговори со ЕУ.

XS
SM
MD
LG