Достапни линкови

Околу шест милиони евра ќе чинат предвремените избори во Косово


Околу шест милиони евра ќе бидат потребни за одржување на предвремените избори во Косово, соопштија тамошните власти. За да може Министерството за финансии да ги пренесе овие пари на Изборната комисија, потребно е мислењето на Уставниот суд на Косово за надлежностите на Владата по оставката на премиерот, рече советникот на министерот за финансии, Љуљзим Рафуна.

Според него, средствата се обезбедени, но не може да се пренесат во Изборната комисија додека не се добиемислењето на Уставниот суд.

Претседателката на Централната изборна комисија Валдета Дака рече дека се уште тие официјално не се обратиле до Министерството за финансии за средства за предвремени парламентарни избори и дека ќе го сторат тоа кога претседателот на Косово ќе донесе указ за датумот на изборите.

XS
SM
MD
LG