Достапни линкови

Нема нови случаи на антракс, преземени потребните мерки


Стадо овци. Архивска фотографија.

Од Агенцијата за храна и ветеринарство соопштија денеска дека сите потребни мерки за справување со болеста антракс во селото Долно Строгомиште во Кичевско се преземени. Според агенцијата, засега болеста е детектирана само кај едно одледувалиште, а соседните се ставени под надзор на официјален ветеринар. Нови случаи на појава на болеста кај добитокот нема, а како што наведуваат, нема и заболени луѓе од антракс.

„Агенцијата за храна и ветеринарство е одговорна институција, болеста за која денес ВМРО – ДПМНЕ непотребно создава паника не е новост во нашата земја и за неа согласно Годишната наредба за здравствена заштита на животните се врши превентивна вакцинација во дистриктите (места каде се преземаат посебни мерки за сузбивање и искоренување на оваа болест со задолжителна вакцинација на животните во наредните 20 години). Во последните десет години болеста антракс е дијагностицирана во државата во 2009 година во Велес и 2015 година во село Раович, Сарај“, посочуваат од Агенцијата за храна и ветеринарство.

Претходно од ВМРО-ДПМНЕ соопштија дека кај добитокот во делови од државата се појавила заразната болест антракс.

XS
SM
MD
LG