Достапни линкови

Тимоние за “Рекет”- да се покаже дека времето на неказнивост е завршено


Архивска фотографија- Францускиот амбасадор Кристијан Тимоние

Случајот „Рекет“ заслужува итна реакција на надлежните и сигурен сум дека ќе видиме напредок, вели францускиот амбасадор во земјава Кристијан Тимоние во интервју за ТВ 24.

“Треба да се преземат сите потребни постапки во најкраток можен рок, да се види дека се води веродостојна истрага која не прави дистинкција за тоа колку се високи позициите на инволвираните и какви се нивните функции и која ќе покаже дека времето на неказнивост е завршено”, изјави Тимоние.

Тимоние посочува дека е потребна конкретна работа и верува дека ќе има напредок.

Во контекст на очекуваната одлука за почеток на преговорите со ЕУ во октомври, францускиот амбасадор оценува дека позицијата на земјата сега е помалку цврста поради случувањата околу „Рекет“ и неможноста да се постигне договор за законот за ЈО.

Сегашната состојба, според него, претставува еден вид вежба во реални димензии на која власта и опозицијата треба соодветно да одговорат.

“Овој предизвик е важен како за опозицијата, така и за владината коалиција. Она што реба да го видиме е дека има отворање вистинска истрага, како и да се усвои избалансиран закон за да превенира, колку што е тоа можно, враќање кон состојби од ваков вид. Топката е во вашите раце. Барате многу од ЕУ, што е нормално, но овојпат и вие треба да покажете дека вашето евопско досие е убедливо”, изјави амбасадорот Кристијан Тимоние.

XS
SM
MD
LG