Достапни линкови

Министерство за економија – Бараме решение за трговските бариери со Косово


Македонско-косовската граница

Министерството за економија во врска со наводите од страна на ресорното Министерство на Република Косово за трговски бариери кои ги спроведува државава при увозот на риби и рибини продукти од таа држава соопшти дека согласно Централноевропскиот договор за слободна трговија (ЦЕФТА) и ЕУ регулативата не е дозволен таков увоз, но оти се бара решение.

Претходно, Косово побара да се отстранат бариерите што се ставени на косовските производи, поточно во случајот со увоз на жива риба за размножување. Доколку не се отстранат бариерите, косовските власти ветуваат дека ќе ги применат истите мерки за реципроцитет и на македонските производи. Во спротивно, Косово се закани дека ќе разгледа мерки за реципроцитет.

XS
SM
MD
LG