Достапни линкови

ОН - Човештвото мора да ги промени навиките за да избегне глад


Илустрација: Климатските промени го намалуваато родот на посевите

Меѓусебното влијание на климатските промени и земјиното копно создаваат магичен круг, а последица на тоа е поскапувањето на храната, намалувањето на количината на краја и опаѓањето на нејзината хранлива вредност, покажува најновиот извештај на ОН кој беше претставен денеска во Женева.

Научниците велат дека промената на начинот на исхрана, производство на храна и на управување со шумите може да ја поштеди планетата од далеку потоплата иднина.

Земјиното копно, кое е 30 отсто од површината на целата Земја, се загрева скоро двојно побрзо од целата планета. Климатските промени веќе го забрзале пропаѓањето на земјиштето, ширењето на пустините, топењето на вечниот мраз и ги направиле шумите ранливи на суша, пожари, паразити и растителни болести. Во извештајот се наведува дека иднината може да биде уште подраматична.

XS
SM
MD
LG