Достапни линкови

Препораки на ДЗС за претстојниот топлотен бран


Илустрација.

Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС) согалсно најавите на УХМР за топлотниот бран што се очекува да ја зафати земјава во наредните денови, особено од четврток до средината на наредната недела кога ќе биде активирана жолта фаза за високи температури, а во некои региони и портокалова фаза, препорачува да не се фрлаат цигари и догорчиња, стаклен отпад и стаклени шишиња, да не се пали оган и скара на отворен простор и шума, да не се дозволува децата да си играат со запалки, пламен и жар, да не се пали отпад и друг горлив материјал, ниту стрништа и меѓи, а ако се забележи пожар веднаш да се извести Територијалната противпожарна единица на бесплатниот телефонски број 193.

Покрај основните препораки за однесување во вакви услови, од ДЗС велат дека преземаат и мерки за превентивно делување за заштита од можни шумски пожари и други пожари на отворен простор. Оттаму апелираат до општините, граѓаните и посетителите на земјава, да внимаваат кога се на отворено.

Дирекцијата потсетува дека од март е донесена забрана за движење во шума и шумско земјиште освен за вработените во ЈП национални шуми, а за зачувување на шумите, од 15 јули до 15 август, на територијата на целата земја, се спроведува Кампањата за заштита од пожари под мотото „Иднината им припаѓа на оние кои се подготвени – Природата е наша одговорност“

XS
SM
MD
LG