Достапни линкови

Белорусија со втора пресуда за смртна казна во 2019 година


Илустрација

Во Белорусија обвинет за двојно убиство е осуден на смртна казна и покрај повторените повици на Европската унија за укинување на смртната казна во земјата. Организацијата за човекови права Вијасна соопшти дека судот го прогласил за виновен Викар Паулау за убиство на две постари жени кон крајот на декември.

Тој пред судот изјави дека се кае за неговото дело. Во јануари белорускиот суд на смртна казна го осуди и 36-годишниот Алиаксандар Асипович за убиство на две девојчиња во 2018 година.


XS
SM
MD
LG