Достапни линкови

Ново правило на Белата Куќа за намалување на барањата за азил


Со ново правило кое ја редефинира прифатливоста на азилот, а кое ќе стапи на сила утре, администрацијата на Доналд Трамп направи чекор напред за да ги блокира повеќето мигранти кои преминале на јужната американска граница откако пробиле низ Мексико барајќи азил. Ова е последниот обид да се прекине протокот на недокументирани мигранти во земјата, а доаѓа во време на фрустрацијата на Белата куќа поради неуспехот на Конгресот да го смени законот за азил.

Новото правило го прогласува за непогоден за добивање азил секој мигрант кој влегува во САД од јужната граница и кој не побарал азил во било која од земјите низ кои поминува за да дојде во САД.

"САД е великодушна земја, но е под голем притисок поврзан со апсење и обработка на стотици илјади странци низ јужната граница.Ова правило ќе го намали приливот на економски мигранти и оние кои сакаат да користат нашиот систем на азил за да влезат во САД", изјави државниот обвинител Бил Бар.

Новото правило на Белата куќа е насочено кон стотици илјади мигранти од Централна Америка и други земји кои се обидоа да влезат во САД од Мексико и побараа азил за да се здобијат со престој во земјата.

XS
SM
MD
LG