Достапни линкови

Се намалува бројот на вработени во текстилната индустрија


Текстилна фабрика.

Бројот на вработени во текстилната индустрија е намален од три до пет отосто, информира претседателот на Организација на работодавачи Ангел Димитров, кој состојбата во текстилната индустрија ја оценува како „не сјајна“.

"Запознат сум од многу колеги дека немаат доволно работа, што може да значи дека странските партнери полека бараат нови пазари, вели Димитров.

Претседателката на Текстилниот кластер, Мирјана Перковска, смета дека заминувањето на дел од странските партнери е заради поскапата работна сила, немодернизацијата на производството, миграцијата и демотивираноста на младите да се запишуваат во средните училишта.

Оценката на Текстилниот калстер е дека оваа гранка оди во надолна линија.

XS
SM
MD
LG