Достапни линкови

Брегу побара „Шенген“ механизам за слобода на движењето на Западниот Балкан


Самитот за Западен Балкан во Познањ

Механизам сличен на Шенген од државите на Западниот Балкан побара генералната секретарка на Регионалниот совет за соработка(РСС) Мајлинда Брегу, укажувајќи дека недоволно се експлоатираат можностите за регионалната соработка.

„Граѓаните на Западниот Балкан треба слободно да се движат со лична карта, а регионот треба да ги отстрани структурните пречки за трговија и инвестиции. Време е во регионот да се примени механизам сличен на Шенген, за да се овозможи патување во целиот регион и да се отвора пат за постепено минување на слободно движење на граѓаните. Слободата на движење е основен предуслов за регионалните економски интеграции, а РСС е подготвен да ја преземе одговорноста, изјави Брегу на Самитот на лидерите на Западниот Балкан во Познањ.

Резултатите од Самитот, како што соопшти РСС, се регионална Декларација за заемно признавање на високошколските квалификации, што ќе им овозможи на младите да имаат полза од моделот на автоматско признавање на дипломите и период на студирање на високошколски установи, како и Декларацијата за Ромите, со која Западниот Балкан се обврзува да работи решително за целосна интеграција на ромското население во регионот.

РСС е еден вид оперативно тело на земјите членки на Процесот за соработка во Југоисточна Европа, чиј основач и член е и Македонија, а од страна на лидерите на Западниот Балкан и ЕУ му е доверена и улогата на координатор за спроведување на задачите и целите од Повеќегодишниот акциски план за заеднички економски простор.

XS
SM
MD
LG