Достапни линкови

Владата и Беса соопштија дека се надминати разликите


Скопје- премиерот Зоран Заев на средба со претседателот на Беса Билал Касами, 04.01.2019

Влада на Република Македонија и партијата БЕСА на Касами испратија заедничко соопштение за постигнатиот договор со кој се надминати разликите околу уставните амандмани

„Уште еднаш потврдуваме дека државјанството е македонско/граѓанин на Република Северна Македонија, при тоа прифатен е амандман на Уставниот закон со кој се потврдува државјанството македонско/граѓанин на Република Северна Македонија и се појаснува како ќе гласи за граѓаните Албанци на албански јазик, и ќе се утврди во сите закони каде што е тоа потребно.

Истовремено, како што се наведува во соопштението се прифати амандманот на уставниот амандман XXXVI со кој се потврдува дека Републиката подеднакво води грижа за дијаспората на сите свои граѓани.

Дополнително во законот за лична карта ќе се впише и етничката припадност на граѓаните.

За сите други работи кои беа предложени како амандмани ќе бидат повлечени затоа што правно формално не е можно да се реализираат сега, а остануваме посветени во идно време да работиме на нивно решавање со цел да ги отстраниме и таквиот вид на проблеми со кои се соочуваат граѓаните, а заради постигнување на заедничките европски вредности, се наведува во заедничкото соопштение на Владата на Република Македонија и Беса.

XS
SM
MD
LG