Достапни линкови

Со новиот буџет ќе се подобруваат условите во здравството


Министерот за здравство Венко Филипче

Буџетот за здравството за наредната година ќе изнесува 6,3 милијарди денари, што е за 300 милиони денари повеќе од оној за годинава, информира денеска министерот за здравство Венко Филипче.

Тој вели дека стратешка цел за наредната година се набавка на инсулинот, вакцини и лекови за ретки болести, медицинска опрема, подобрување на инфраструктурата, завршување на капиталните проекти и почнување на припремните работи за новиот Клинички центар во Скопје и новата градска болница во Општина Аеродром.

Ќе продолжи и зголемувањето на платите и тоа за 10 отсто за лекарите специјалисти и 5 отсто за медицинските сести во јануари годинава. Останатите здравствени работници зголемување од 5 отсто ќе добијат од септември наредната година.

"Ова се со цел да го подигнеме квалитетот на здравствената заштита и да го подобриме пристапот до неа за сите наши граѓани", рече министерот Филипче на денешната прес-конференција во Владата на која го презентираше буџетот за наредната година.

Во буџетот има предвидени 73 милиони денари кредитни средства од италијанската Влада за опрема за јавно-здравствените установи.

Во Програмата за превенција на кардиолошки заболувања се предвидени 33,7 милиони денари за ангажирање странски хирурзи, но ќе работат и на едукација на ретки болести.

Во буџетот се предвидени и средства од 380 милиони денари за лекови за 20 ретки болести. Зголемување на буџетот има и за средствата за имунизација и тоа од висина од 30 отсто, а планирана е набавка и на две нови вакцини за пнеумокок и рота вирус.

Ќе се проширува и програмата ослободување партиципација.Со новиот буџет ќе се набавува и инсулин, за што се предвидени 692 милиони денари и за првпат годинава, како што рече Филипче, нема да има инсулин од паралелен увоз.

XS
SM
MD
LG