Достапни линкови

Путиновата агентура во Македонија


Како работи руското разузнавање во Македонија
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00

Како работи руското разузнавање во Македонија

Според аналитичка информација на УБК, а објавена од истражувачката мрежа ОЦЦРП, последниве десетина години во Македонија има засилено разузнавачко дејствување на руски агенти, меѓу кои и припадници на елитните СВР и ГРУ. Документот ја покажува и шемата на руските разузнавачи во Македонија.

Разузнавачката дејност на Русија во Македонија во последните десетина години е една од најчесто користените методи на Москва за ширење на руското влијание во државата, потврдуваат истражувачите од балканската мрежа за истражување организиран криминал и корупција ОЦЦРП, повикувајќи се на официјални документи од македонската УБК. Според тие документи, имајќи ја предвид руската стратегија за воена неутралност на Балканот, еден од главните фокуси на руските разузнавачи е македонската определба за членство во НАТО, а, како што стои во документот, разузнавачите и нивните соработници се вградуваат во дипломатско-конзулaрни мисии, информациски агенции, научни институции, економски институции и бизниси, НВО ...“.

Ваквата изразена разузнавачка дејност, стои во документот што го објави ОЦЦРП, е резултат на кадровската екипираност на амбасадата, со проверени и искусни кадри, а „разузнавачките и пропагандните активности главно се спроведуваат преку политичкиот, воениот и безбедносниот оддел во амбасадата“. На ова од руската амбасада во Скопје, а и од официјална Москва повеќе пати одговорија дека Русија не се меша во внатрешната политика на Македонија и во нејзините политички определби и дека сето тоа е плод на западната пропаганда.

Агенти на СВР и ГРУ во Македонија?

Во документот, кој всушност е извештај од македонската УБК изготвен пред промената на власта во Македонија, стои дека во политичко-безбедносниот оддел на руската амбасада „се издиференцирани тројца припадници на руската СВР и четворица припадници на руската воено-разузнавачка служба ГРУ, кои се координирани од центарот на СВР во Белград и на ГРУ во Софија. Дел од мрежата е и руската владина агенција Росотрудничество, која иако не е од редот на професионалниот кадар на руското МНР, во амбасада ужива дипломатски статус.

„Политичкиот оддел во амбасадата во кој има припадници на руското СВР е носител на пропагандната активност во државата, што изминатите години резултираше со организирана поддршка на македонско-руски здруженија, а со цел обезбедување на наклонетост на македонските граѓани кон политиката на Русија. Припадниците на руското воено разузнавање ГРУ, акредитирани во амбасадата, изминатите години преземаа активности за разузнавачки продор во воено-безбедносните структури, во Министерството за одбрана и во АРМ, кои од македонската УБК беа успешно спречени. Фокус на руските воени разузнавачи во Македонија се НАТО интеграциите и воената соработка и комуникацискиот систем меѓу Македонија и НАТО“, се вели во аналитичката информација на УБК, објавена од ОЦЦРП.

Според истиот документ, „припадници на ГРУ се обиделе да создадат паралелни безбедносни структури во Македонија од редот на поранешни и сегашни припадници на МВР, МО и АРМ“.

Путин прво прави проблеми, па после се нуди како миротворец

Поголем дел од домашните, а особено странските аналитичари, дипломати и политиколози сметаат дека Русија е свесна за силната македонска определба за НАТО и дека на тоа поле не можат многу да сменат, но оти тоа не значи дека Русија ќе престане со обидите за мешање и за отворање на т.н. замрзнати конфликти и дестабилизација, за потоа, како што вели во интервју за Радио Слободна Еврпа украинскиот дипломат Олександар Левченко, рускиот претседател Владимир Путин да се јави и да понуди решение на проблемот.

„Дестабилизацијата на овој регион во интерес на Путин е тој после тоа да дојде како миротворец. Значи, тој доаѓа, разгорува војна, и потоа се покажува како некој фактор и кажува дека е подготвен да преговара со Западот, со Америка за да ја реши таа ситуација“, вели Левченко во интервју за Радио Слободна Европа.

„Ваквите субверзивни и разузнавачки активности, иако не се јавно експонирани, може да се оценат како директно мешање во внатрешните работи на Македонија, на патот кон нејзините евроатлантски интегративни процеси“, се заклучува во извештајот.

XS
SM
MD
LG