Достапни линкови

Додик - Србија треба да го бара северниот дел на Косово


Претседателот на Република Српска Милорад Додик и претседателот на Србија, Александар Вучиќ

Мислам дека треба четирите општини од северниот дел на Косово да се реинтегрираат во територијалниот состав на Србија, да се обезбеди највисок меѓународен стандард на заштита на српскиот народ на Косово, и да се заштити црковниот имот, а за него да се побара некој вид на екстериторијалност, изјави претседателот на Република Српска, Милорад Додик.

Тој нагласи дека во Србија таа поларизација околу Косово секогаш се сведува на тоа дали да се даде или не.

Коментирајќи го проблемот и решението на косовскиот проблем дека е повторно во фокус, Додик изјави дека српскиот претседател Александар Вучиќ успеал да го врати Косово како тема, бидејќи таа била изгубена, а луѓето биле незаинтересирани за неа.

„Сега дојдовме во позиција дека можеби можеме да направиме нешто. Среќен сплет на околности е и движењето на политичките процеси во ЕУ и Америка. Исчезнаа елитите кои обележаа некое претходно време, и она што е најважно дека во САД веќе не е истата Клинтонова елита“, потенцира Додик.

XS
SM
MD
LG