Достапни линкови

Ослободени припадниците на "Црвените беретки"


Припадник на полицијата пред Специјалниот суд во Белград

Специјалниот суд во Белград денеска ги ослободи поранешните припадници на Единицата за специјални операции (ЈСО), кои беа обвинети за „организирање вооружен бунт“ во 2001 година.

Судот изрече едногласна одлука за ослободување на поранешниот командат на ЈСО, Милорад Улемек - Легија, кој не беше присутен на изрекување на пресудата, како и поранешниот припадници на единицата Звездан Јовановиќ, Веселин Лечиќ, Драгиша Радиќ, Владимир Потиќ, Драгослав Крсмановиќ и Миќа Петраковиќ.

Главниот судија на Судскиот совет, Драгомир Јерасимовиќ, рече дека ослободителната пресуда е донесена по детално испитување на материјалните докази и сведочења, врз основа на кои е констатирано дека „не станувало збор за бунт, туку за протест“.

Според обвинителниот акт, ЈСО од 9 до 17 ноември 2001 година откажала послушаноста на командата, ги повлекла своите припадници во центарот во Кула, ги прекинала комуникациите со командата и во повеќе наврати ги отфрлила барањата на министерот за внатрешни работи Душан Михајловиќ и на премиерот Зоран Ѓинѓиќ да прекинат со бунтот.
Бунтот на ЈСО беше означен како вовед во атентатот врз Ѓинѓиќ, за што 40 години затворска казна добија Милорад Улемек - Легија и Звездан Јовановиќ

XS
SM
MD
LG