Достапни линкови

Лавров: Русија е посамоуверена и повеќе независна по западните санкции


Русија се залага да биде повеќе независна и самоуверена како резултат на западните санкции, иако сé уште има големи трговски врски со Западна Европа, изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров. Во интервју за британскиот Канал 4 вести, Сергеј Лавров рече дека Русија во текот на годините од санкциите воведени во 2014 година ги зголемува своите економски и воени капацитети за да се грижи за себе, особено во областите што се неопходни за државата и нејзините населението да преживее.

"Во последниве години научивме многу, вклучувајќи го и фактот дека за овие прашања не можете да се потпрете на Запад", поради санкциите, рече Лавров. "Вие не можете да се потпрете на западните технологии, бидејќи тие можат да бидат ненадејно прекинати во секој момент. Вие не можете да се потпрете на предметите што се од суштинско значење за секојдневниот живот на населението што доаѓа од Запад, бидејќи тоа исто така може да биде запрено"изјави Лавров.

Западните санкции, заедно со контрамерките што Русија ги наметна на Западот како одговор на санкциите, целосно предизвикаа пад од повеќе од 50 отсто во трговијата меѓу Русија и Западна Европа, рече Лавров во интервјуто.

XS
SM
MD
LG