Достапни линкови

Турција возвраќа, царина за над 20 американски производи


Илустрација - Шеќер во пакување со ликот на Трамп

Како одговор на американските царини за челик и алуминиум, Турција воведува увозни царини за повеќе од 20 американски производи. Тука спаѓаат дури и креми за заштита од сонце, па се до автомобили.

Според документите поднесени во Светската трговска организација (СТО), Турција ќе воведе царини во вредност од 267 милиони долари за американски стоки кои се увезуваат во Турција чија вкупна вредност изнесува 1,8 милијарди американски долари.

Царините, кои денеска стапуваат во сила, се одговор на одлуката на американскиот претседател Доналд Трамп да воведе царини за увоз на челик и алуминиум, од 25 и 10 отсто.

Американските царини за челикот и алуминиумот што се увезуваат од Турција со вкупна вредност од 1,1 милијарда долари, изнесуваат 267 милиони долари.

XS
SM
MD
LG