Достапни линкови

Владика Антониј: БПЦ не може сама да ја признае МПЦ, тоа е и политичко прашање


Бугарскиот митрополит Антониј денеска, во интервју за новинската агенција БТА, изјави дека прашањето за автокефалноста на Македонската православна црква треба да биде уредено заеднички од сите православни цркви, а Бугарската православна црква не може да ја признае еднострано.

Митрополитот вели дека ова прашање е повеќедимензионално, односно дел од него е политичко.

„Има ред други прашања, кои се чисто политички и се однесуваат на името на Република Македонија, така што ова прашање е сложено и не може да биде решено во кус рок и да се забрзува. БПЦ кога носи важни одлуки, не се раководи од инерцијата на секојдневнитето или пак од нечија политичка волја, туку пред се од канонските правила и традициите на Православната црква“, вели Антониј.

XS
SM
MD
LG