Достапни линкови

Западните сојузници бараат зајакнување на забраната за хемиско оружје


Архивска фотографија . Договор со Организацијата за забрана на хемиско оружје за отстранување на хемиското оружје на Сирија

Западните сојузници повикуваат на одржување специјална сесија на 192 те земји кои се согласија да се забрани хемиското оружје, за да воспостави нов механизам за спроведување на забраната на оружје, откако напорите за тоа во Обединетите нации пропаднаа минатата година. "Жалиме што од клучните меѓународни тела не беа усвоени никакви мерки за да одговараат сторителите кои се вклучени во хемиски напади", се вели во соопштението од 33 те западни сојузници од Европа, Африка, Азија и Америка, издадено по вчерашното состанување во Париз. Земјите се состанаа како дел од "Партнерството за неказнување", кое започна во јануари, со цел да се зачуваат доказите за нападите со хемиско оружје, да се утврди кој е одговорен за нив и да се изречат санкции. Франција предложи создавање на нов механизам во Организацијата за забрана на хемиско оружје (ОПХВ), светско чуварско тело во Хаг, во врска со вината за нападите извршени со забрането оружје.

Во моментов, ОЗХО само одредува дали се случиле хемиски напади, а не кој ги извел. Овој потег доаѓа во пресрет на нападите со отровни гасови од сириските владини сили во граѓанската војна оваа година, како и труењето на поранешен руски шпион во Англија со нервен гас во март, за што беше обвинета Русија.

XS
SM
MD
LG