Достапни линкови

Усвоена декларација на самитот ЕУ-Западен Балкан за поддршка на регионот


Учесниците на самитот ЕУ-Западен Балкан во Софија

Лидерите на Европска унија и земјите членки на ЕУ во консултација со партнерите од Западен Балкан денеска во Софија усвоија Декларација во 17 точки, со кои е повторена недвосмислената поддршка за европската перспектива на регионот.

Во декларацијата се наведени и задачите и принципите што треба да бидат исполнети за време на процесот на евроинтеграција. Усвоен е и Анкес на декларацијата што се однесува на зајакнување на врските и соработката меѓу ЕУ и Западен Балкан.

XS
SM
MD
LG