Достапни линкови

Чешките агенти имале корист од состаноците со Скрипал


Чешкиот министер за надворешни работи Мартин Стропницки

Чешкиот министер за надворешни работи, Мартин Стропницки, изјави дека верува оти разузнавачките служби на неговата земја имале корист од тоа да бидат брифирани пред шест години од Сергеј Скрипал, рускиот поранешен двоен агент кој беше отруен со нервен токсин заедно со неговата ќерка во на 4 март. Стропницки за Радио Слободна Европа денеска изјави оти тајните разговори на Скрипал со чешки агенти во Прага во текот на 2012 година биле "на вообиечаена основа за соработка" меѓу разузнавачките служби на Чешка и Велика Британија "Велика Британија е позната како земја со квалитетни информативни услуги", рече Стропниц. "Како размена или некој вид соработка, ми се чини логично", рече тој, додавајќи дека не знае детали за информациите што ги споделувал "Скрипал" со чешките оперативци. "Можам да претпоставам дека било корисно, бидејќи никогаш не би очекувал дека Британците ќе испратат некој вид проблематичен човек", рече Стоники. "Имало причина за тоа, веројатно", изјави Стропницки.

Во извештајот од 14 мај во "Њујорк тајмс" во врска со контактите на Скрипал во земјите на НАТО, по неговото ослободување од рускиот затвор, се укажува дека неговото труење можеби е дело на одмазда за работата со западните разузнавачки агенти во Европа по 2010 та година. Во извештајот се вели дека Скрипал ги информирал чешките разузнавачи на таен состанок во Прага во 2012 година за видовите на шпионски трикови што ги користеле руските агенти што ги познавал.

XS
SM
MD
LG