Достапни линкови

Во Албанија откриена норвешка шема за перење пари


Албанското Јавно обвинителство открило шема за перење пари на двајца норвешки државјани, кои ја избрале Албанија да „исперат“ над 800.000 евра, за кои постои сомневање дека се создадени со измама. Врз основа на докази, обвинителството од Ове Јохансон и Јо Борген Нилсен заплени 600 илјади евра, пренесува МИА.

„Тие преку фирмата ,,Норвегијан голф девопемнт ас“, регистрирана во Норвешка, регистрирале и фиктивна фирма во Албанија. Нивната активност имала цел перење 800 илјади евра. Истрагата утврди дека спомената фирма ги продала акциите во Албанија за 2.850 евра. Откриени се при реализација на незаконската активност и покрај тоа што на почетокот имале успех“, стои во извештајот на обвинителството.

XS
SM
MD
LG