Достапни линкови

Иран ja забрани апликацијата за пораки Телеграм


Илустрација со логото на Телеграм и блокирањето на апликацијата

Иранското судство ја забрани употребата на апликацијата за пораки Телеграм. Државната иранска телевизија објaви дека до одлуката за забрана за користење на Телеграм доаѓа на барање на службите за национална безбедност.

Се очекува дека одлуката ќе ја зголеми загриженоста за слободата на изразување и другите основни права во Иран, каде Телеграм често се користи од обичните граѓани, како и политичарите, компаниите и државните медиуми.

Во последниве недели, официјални лица ги охрабруваа Иранците да користат домашни алтернативи за Телеграм

XS
SM
MD
LG