Достапни линкови

Самит Брдо-Бриони: Добрососедско решавање на отворените спорови


Состанок на лидерите на земјите-учеснички во Процесот Брдо - Бриони во Скопје

Одговорноста сега е кај земјите-кандидатки и потенцијалните кандидати на патот за стекнување полноправно членство во ЕУ на кој треба посветено и натаму да работат на реформите, кои од нив се бараат, заклучија учесниците на состанокот на лидерите на земјите во Процесот Брдо-Бриони денеска во Скопје.

Претседателите на Македонија, Хрватска, Словенија, Србија, Црна Гора, Албанија, Косово, Босна и Херцеговина, претседателот на ЕС и бугарскиот премиер во заедничкиот заклучок од состанокот нагласија дека ги подджуваат објективните критериуми за проширување на ЕУ со земјите-членки на Процесот Брдо-Бриони, каде што е истакната проценката на индивидуалните заслуги.

„Свесни сме дека владеењето на правото, основните човекови права ефикаснито судство и доброто владеење, како и борбата против корупцијата и организираниот криминал се клучни за напредокот, развојот и стабилноста“, се наведува во заклучоците од Самитот,

XS
SM
MD
LG