Достапни линкови

ЕП со резолуција за заштита на медиумите во Белорусија


Веб страната на Charter97.org

Европскиот парламент со големо мнозинство ја одобри резолуцијата со која се осудува прогонот на независните медиуми пред и по локалните избори во Белорусија во февруари 2018 година.

Во резолуцијата се повикува и на целосна рехабилитација на сите поранешни политички затвореници и целосно враќање на нивните граѓански и политички права.

ЕП бара од белоруските власти укинување на блокадата на водечката независна веб-страница за вести Charter97.org, како и напуштање на амандманите на Законот за медиуми, кои, доколку бидат усвоени, ќе ја загрозат слободата на изразување и ставање крај на прогонот на независни блогери. Во резолуцијата се бара и ослободување на двајца активисти на граѓанското општество кои се притворени поради политички причини.

XS
SM
MD
LG