Достапни линкови

Грчкото МНР: Реформите и името предуслови за Македонија во ЕУ


Знамиња на Грција, Македонија и Европска унија

Грчкото министерство за надворешни работи во однос на извештајот на ЕК за напредокот на Македонија денеска соопшти дека реформите и решавање на прашањето за името се главните предуслови за интеграција во ЕУ. Треба да биде јасно, наведуваат од министерството, дека одлуките не ги носи Комисијата, туку Советот на ЕУ каде Грција јасно ги има формулирано своите позиции.

Според министерството, Македонија има долг пат којшто треба да го изоди за да го пополни јазот создаден од назадувањето во последните години и стабилноста и напредокот на земјата е од витален грчки интерес. Грција, се посочува, го поддржува проширувањето на ЕУ, но земјите кандидати ќе треба да ги исполнат поставените услови.

XS
SM
MD
LG