Достапни линкови

Богов: Има простор да се подобри наплатата на даноци


Гувернерот на Народната банка на Република Македонија, Димитар Богов

Гувернерот на НБРМ Димитар Богов кој присуствува на Годишната конференција што се одржува во Охрид изјави дека фискалната политика е во ингеренција на Владата, но оти тој смета дека подобро е да се оданочуваат сегментите што досега не беа опфатени

"Монтарната политика ќе се приспособува на секоја фискална политика соодветно. Доколку фискалната политика е поконзервативна тогаш има простор моментарната да биде порелаксирана и обратно. Даночната политика не би ја коментирал, оттаму што тоа е исто така владина надлежност, истакна Богов.

Тој сугерира дека би било подобро Владата да се концентрира на оданочување на сегментите што досега не подлежеле на оданочување. Уште повеќе што и Македонија исто како и државите од регионот имаат проблем со сивата економија, која е прилично висока, а има простор за подобрување на јавните финансии токму преку зафаќање на оние економски активности што не се оданочени.

XS
SM
MD
LG