Достапни линкови

Почина академик Цветан Грозданов


Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ)

Во Скопје вчера почина академик Цветан Грозданов, редовен член на Македонската академија на науките и уметностите, извести МАНУ.

Тој беше министер за култура во првата Влада на Република Македонија избрана во 1991/92 г.

Во изминатите три денцении академик Цветан Грозданов исполнуваше интензивна научно-истражувачка работа како византолог, а во неговиот опус е присутен интересот за византиско-словенските културни врски, пред сè во ликовната уметност, почнувајќи од св. Кирил и Методиј и св. Климент Охридски пa сè до XIX век

XS
SM
MD
LG