Достапни линкови

Мијатовиќ е новиот комесар за човекови права на СЕ


Новата комесарка за човекови права на Советот на Европа, Дуња Мијатовиќ изјави дека нејзин приоритет ќе биде да обезбеди примена на постоечките норми во почитување на човековите права и додаде дека за тоа е потребна политичка волја, но и ангажирање на целите општества.

Мијатовиќ на оваа функција стапува денеска, откако во јануари беше избрана на парламентарното собрание на Советот на Европа во јануари. Како што е соопштено од Стразбур, таа денеска ја презема должноста, како прва жена што ќе ја извршува функцијата.Пред Мијатовиќ комесари за човекови права беа Нил Муижниекс, Томас Хамарберг и Алваро Хил-Роблес.

„Ќе настојувам да го зачувам наследството од работата на претходните комесари и да ја одржам способноста на оваа институција брзо и ефикасно да реагира во заштитата на човековите права. Верувам дека човековите права се универзални и дека ниту една земја не е надвор од контрола,“ изјави Мијатовиќ по повод преземањето на функцијата.

XS
SM
MD
LG