Достапни линкови

МАНУ апелира за изнаоѓање заемно прифатливо решение за името


Академик Таки Фити

Претседателот на МАНУ, Таки Фити во своето експозе на годишното собрание на академијата апелираше за изнаоѓање заемно прифатливо решение за прашањето за името и ги охрабри властите на Македонија и на Грција да ја преземат одговорноста и храбро да се соочат со реалностите на времето и потребата за градење на перспективи за заедничка иднина.

Според него, аргументацијата на Македонија во разговорите со Грција треба да се базира на два основни постулата, односно дека спорот е билатерално прашање и оти предмет на преговори е името, а не идентитетот.

Оттука, како што истакна Фити, никој нема легитимно право да преговара за прашањето за националниот идентитет на македонскиот народ, за името на македонскиот јазик, за промената на Уставот и за други прашања што навлегуваат во идентитетот.

XS
SM
MD
LG