Достапни линкови

Новите врнежи ја усложнуваат состојбата со Охридско Езеро


Охридско Езеро.

Дождот што повторно врне во охридскиот регион дополнително ја усложнува ситуацијата со високиот водостој на Охридското Езеро и реките од неговото сливно подрачје.

Според АД „ЕЛЕМ“, нивото на водата во езерото е на котата 693,86 метри надморска височина, што е 11 сантиметри над максималната граница.

Согласно одлуката на Кризниот штаб при Општина Охрид, од денеска правните и физичките лица од градот можат да поднесуваат барања за обештетување за штетата настаната пред два дена кога силниот ветер предизвика значајни оштетувања на објекти на брегот на езерото, најмногу на потегот од Градското пристаниште до Канео. Општинската комисија за проценка на штети од елементарни непогоди е веќе на терен и врши проценка на настанатите штети.XS
SM
MD
LG