Достапни линкови

Пратениците ги изгласаа измените на Законот за заштита од пушење


Архивска фотографија-собраниска седница

Пратениците денеска ги донесоа измените на Законот за заштита од пушење, во скратена постапка. За Законот гласаа 41 пратеник, 14 беа против, а еден воздржан при присуство на 61 пратеник. На седницата не присуствуваа пратениците од ВМРО-ДПМНЕ. Во текот на дебатата за Законот беа изнесени спротивставени ставови од пратениците од самото парламентарно мнозинство и дел од нив гласаа против.

„Правото да го загрозиш сопствениот живот е лично, но ако е на тој што живее и работи до тебе, тоа не е до законот туку до стандардите, вредностите и до моралот“ рече Џеват Адеми од ДУИ.

Координаторот на пратеничката група на СДСМ Томислав Тунтев, кој е еден од предлагачите на измените на законот, рестриктивните мерки што се применуванеле во изминатите осум години не дале резултати бидејќи бројот на пушачи не се намалил, а овие измени се во прилог на угостителството.

„Во сила останува целосната забрана за пушење во затворени објекти. Ниту едно право на непушачите не е нарушено“ рече Тунтев.

Со донесените измени на Законот се предвидува пушењето цигари кое и сега е дозволено во надворешниот дел од објектот - тераса, летна бавча, што е дефинирано дека мора да биде покриен и отворен од три страни, да не зависи од моменталните метеоролошки услови.


XS
SM
MD
LG