Достапни линкови

Средба на Рамон и Назарбаев за односите на Таџикистан и Казахстан


Таџикистанскиот претседател Емомали Рамон со неговиот казахстански колега Нурсултан Назарбаев

Таџикистанскиот претседател Емомали Рамон во Астана се сретна со неговиот казахстански колега Нурсултан Назарбаев со кого разговараше за билатерални односи на двете земји.

Неколку документи кои беа потпишани по средбата вклучуваат и договор, според кој, на народите од Таџикистан и Казахстан им се дозволува престој од 30 дена без регистрација и до 90 дена со регистрација во соседната земја.

Назарбаев изјави дека нема нерешени прашања меѓу земјите и го нарече Таџикистан најважниот стратегиски партнер на Казахстан. Рамон посочи дека Казахстан има важно место во надворешната политика на Таџикистан и нејзиниот развој.

XS
SM
MD
LG