Достапни линкови

ХРВ: Саудиска Арабија ги крши правата на Пакистанците


Логото на Хјуман Рајтс Воч

Хјуман Рајтс Воч соопшти дека правниот систем на Саудиска Арабија ги прекршува правата на Пакистанците за правично судење. Според извештајот, очигледните дефекти во системот на кривичната правда се особено акутни за Пакистанците, кои се соочуваат со значителни потешкотии во наоѓањето правна помош, во судските процедури и добивањето услуги од конзуларното претставништво на Пакистан во Саудиска Арабија.

Во извештајот се наведуваат и премери на прекршувања на правата на Пакистанците во одредени случаи. Тие се однесуваат на долги притвори без да бидат покренати обвиненија против осомничените, притисок врз притворениците да потпишат признание, како и необезбедување на превод. Хјуман Рајтс Воч наведува дека во последните 4 години во Саудиска Арабија биле егзекутирани 73 Пакистанци.

XS
SM
MD
LG