Достапни линкови

Ерменија го отфрли мировниот договор со Турција


Ерменија денеска го поништи мировниот договор, потпишан со Турција во 2009 година, со кој требаше да се прекине 100-годишното непријателство меѓу двете држави.

“Ерменскиот претседател Серж Сарксјан на состанокот на Советот за национална безбедност истакна дека се поништени ерменско-турските протоколи”, изјави Владиомир Хакобјан, портпарол на ерменскиот претседател.

Портпаролот на МНР на Ерменија, Тигран Балајан напиша на социјални мрежи дека претседателот Сарксјан ги прогласил ерменско-турските протоколи за „ништовни“. Двете држави потпишаа мировен догвоор во октомври 2009 година заради обнова на врските и отворање заедничка граница по едновековните непријателства предизвикани од масовните убиства на Ерменци од страна на отоманските сили во Првата светска војна. Протоколите никогаш не беа ратификувани.

XS
SM
MD
LG