Достапни линкови

Естонија прославува 100 години од независноста


Естонија прославува 100 години од декларацијата за независност

Естонија ja слави 100-годишнината од декларацијата за независност со свечености и воена парада во главниот град на Балтикот, Талин. Прославите почнаа со синото, црно и бело знаме на Естонија, кое беш подигнато на врвот на истата 45-метри високата кула, дел од замокот Томпа, од која нeзависноста беше објавена во 1918 година. Замокот Тоомпеа сега е дом на Естонскиот парламент. Како и нејзините балтички соседи Литванија и Латвија, Естонија беше дел од Руската империја. Малата земја беше окупирана од Советскиот Сојуз во 1940 година и од Германија три години за време на Втората светска војна. Таа повторно стана независна во август 1991 година и се приклучи кон Европската унија и НАТО во 2004 година. Претседателот Керсти Каљулаид присуствуваше на парадата на војниците што се вклучени во мултинационална единица на НАТО стационирана во Естонија. "Независноста на Естонија е заштитени подобро од кога и да е порано, имаме пријатели и сојузници ", рече парламентарниот претседател Еики Нестор на почетокот на прославата." Естонија е дел од слободниот свет ". Премиерот Јуриј Ратас ги повика граѓаните никогаш да не ги заборават претходниците кои ја формираа републиката .

XS
SM
MD
LG