Достапни линкови

Споменикот на Ќосето отстранет од пред Врховен суд


Споменикот на Андон Јанев Лазов - Ќосето во Скопје

Споменикот на Андон Јанев Лазов Ќосето во текот на ноќта е отстранет од пред Врховниот суд во центарот на Скопје. Споменикот е однесен во магацините на Металски завод Тито. Налогот за негово отстранување го издал градежниот инспекторат на општина Центар по извршениот увид и утврдената фактичка состојба дека немало решение за негово поставување. Споменикот беше поставен ноќата меѓу 6 и 7 септември 2014 година како донација од Здружението за духовно обединување на Сетинци, Попадинци и Крушоради од Лерин. За поставувањето на споменикот од страна на работна група во Министерството за култура беа утврдени бројни законски прекршувања.

XS
SM
MD
LG