Достапни линкови

Северна Кореја ги прекршила санкциите на ОН


Северна Кореја испратила забранети стоки во повеќе земји, вклучувајќи ја и Русија, во 2017 година, а притоа заработила околу 200 милиони долари од приходите, се вели во најновиот извешатај на ОН. Експертската комисија која работеше на извештајот објави дека Пјонгјанг ги прекршил санкциите на ОН со извоз на јаглен, железо, челик и други производи што ги забранува ова тело. Во извештајот се вели дека испораките на јаглен биле испорачани во Русија, Кина, Малезија, Јужна Кореја и Виетнам со бродови користејќи "комбинација од повеќе техники за даночна евазија и техники за мамење".

Пратките биле направени со лажни документи кои ги покажаа Русија и Кина како земји на потекло наместо Северна Кореја, се вели во извештајот. Комисијата на ОН, исто така, ги испитуваше случаите на пренос на нафтени продукти од бродови до бродови и притоа утврдила дека мрежата зад овие бродови првенствено се наоѓа во провинцијата Тајван во Кина.

"Пјонгјанг" продолжи ги извезува речиси сите стоки забранети во резолуциите, генерирајќи речиси 200 милиони долари приходи во периодот меѓу јануари и септември 2017 година ", се вели во извештајот.

Советот за безбедност на ОН во 2016 и 2017 година усвои серија резолуции за проширување на забраните за извозот на Северна Кореја, со цел да се прекинат приходите на програмите за нуклеарно и балистички ракети на Пјонгјанг.

XS
SM
MD
LG