Достапни линкови

САД забрани одредени податоци за војната во Авганистан


Архива: Безбедносните сили на Авганистан.

Пентагон забрани објавување на клучна информација за воените напори на САД во Авганистан, вели независен федерален извор. Во својот последен квартален извештај објавен на 29 јануари Специјалниот инспекторат за реконструкција на Авганистан (СИГАР) соопшти дека било кажано да не објавуваат податоци за тоа колкава територија е контролирана или под влијание на Талибанците и од Владата.

Армијата исто така ја класифицираше информацијата за големината на авганистанската армија и силите на полицијата.

Овој развој е проблематичен од повеќе причини, поради што за прв пат на СИГАР му е наложено да не објавува информации означени како некласифицирани, се вели во извештајот на СИГАР.

Прозападната Владата во Кабул се соочува со бори да се одбрани од Талибанците и другите милитантни групи, по повлекувањето на трупите на НАТО во 2014 година.

XS
SM
MD
LG