Достапни линкови

Заев: Национален консензус за решение на прашањето за името


Архива: Македонскиот премиер Зоран Заев.

Премиерот Зоран Заев изрази оптимизам дека ќе се најде решение за прашањето за името со кое ќе се сочува достоинството на двете страни, а ќе биде придобивка за двете земји. Тој истакна дека за суштината на разговорите, предлозите и рамката што е испорачана не би требало да се зборува јавно за да не се уништат шансите во преговорите.

„Гледате дека се води транспарентен процес, сакаме национален консензус да го изградиме решението и на крајот граѓаните на референдум да го потврдат, убеден сум дека ако бидеме внимателни, па и да водиме сметка и за грчката страна ќе најдеме решение за ова прашање што не измачува 25 години“, рече тој.

XS
SM
MD
LG