Достапни линкови

Филипче: Зголемување на паушалите за дежурства


Министерот за здравство Венко Филипче.

Министерот за здравство Венко Филипче кој денеска ја посети штипската Клиничка болница најави дека со исплатата на мартовската плата ќе има зголемување на паушалите за дежурства. Тој посочи дека зголемувањето нема да се однесува само на лекарите, туку и на медицинските сестри.

"Значајно е зголемувањето, некаде околу 100 проценти, се уште се изработуваат точните анализи за да процениме кога тоа ќе може да се почне. Но, најверојатно дека зголемувањето на дежурствата ќе почне во априлската исплата, односно за мартовската плата", рече Филипче.

Прашан дали е информиран дека дел од лекарите ќе поднесат и тужби, бидејќи не се исплаќани согласно колективниот договор, Филипче вели дека во наредниот период ќе престои и промена на колективниот договор.

XS
SM
MD
LG