Достапни линкови

Собранието го избра Јовески за нов јавен обвинител


Архива: Новиот државен јавен обвинител Љубомир Јовески.

Собранието денеска со 61 глас „за“ и еден воздржан го избра Љубомир Јовески за нов јавен обвинител на Република Македонија. Претходно, поради немање кворум претседателот на Парламентот Талат Џафери на денешната 22 седница даде пауза од половина час.

Јовевски во свечената изјава рече дека ќе го почитува Уставот и законите и оти ќе работи чесно, совесно и непристрасно и на враќањето на довербата на граѓаните во Јавното обвинителство.

„Пред голем предизвик сме да ја вратиме загубената доверба во работата на обвинителството пред граѓаните и да се профилира како професионална институција што ќе ги гони сторителите на кривични дела. Затоа ќе работам обвинителството да ја зашитува законитоста и да обезбедуа владеење на правото во Република Македонија, изјаи Јовевски.

Тој уверува дека Обвинителството ќе се дистанцира од извршната власт и другите центри на моќ и ќе биде самостоен државн орган надлежен за гонење на криминал.

Владата во ноември оваа година го достави предлогот до Собранието Јовески да биде именуван за државен јавен обвинител, откако доби позитивно мислење од Советот на јавни обвинители. Јавниот обвинител има мандат од шест години со право на повторно именување.

XS
SM
MD
LG