Достапни линкови

Институциите со средно ниво на транспарентност


претставници на Центарот за граѓански комуникации.

Министерството за внатрешни работи, за здравство, земјоделство, шумарство и водостопанство, како и за образование и наука минатата година биле најнетранспарентни во процесот за јавни набавки, покажува анализата на Центарот за граѓански комуникации за спроведени јавни набавки во текот на 2016 година.

Според истражувањето четирите најниско рангирани институции трошат најголем дел од парите за јавни набавки, односно 75 отсто од вкупните средства што ги потрошиле опфатените институции. Седумте најтранспарентни институции трошат само пет проценти од вкупните средства за јавни набавки.

Во истражувањето анализирани се 21 институција кои покажале средно ниво на транспарентност.

XS
SM
MD
LG